sobota, 29. junij 2013

SCRATCH

Igrica, ki sem jo izdelal v Scratchu se nahaja na tej povezavi http://scratch.mit.edu/projects/11155891/#player

Glavna ideja igre je zabava in razvijanje motoričnih sposobnosti.
Navodila za igranje:
V igrici je treba čimprej postreliti čim večje število črvov, ki se sprehajajo po ekranu. Za vsak strel se vam odšteje 1 točka, če zgrešite, če pa zadanete pa se vam prišteje 10 točk. Za merjenje uporabljate kar miško, za streljanje pa tipko SPACE. če vam zmanjka črvov pritisnite tipko A in se znova vsi pojavijo. Igra je namenjena bolj zabavi in ne toliko učenju.

Potek izdelave:
Najprej sem našel sliko črva in jo uvozil v scretch. Nato sem še naredil merek, s pomočjo risarja, ki je že v skretchu.
Nato sem za crva napisal kodo, dodal zvok (najdete ga že v skretchu). Koda izgleda nekako takole:
Koda za merek je pa čisto kratka, prav tako tudi za ozadje. Seveda je treba za merjenje rezultata in štoparico uvesti novo spremenljivko.
Vse skupaj nato samo povežete v neko skupno celoto in to bi bilo to.
Uporabnost te igrice:
Sama uporabnost te igrice se mi sicer ne zdi preveč uporabna, saj je namenjena pretežno zabavi, saj se otroci ne naučijo prav nič iz nje. Edina dobra stvar je ta, da razvijejo svoje motorične sposobnosti, reflekse,...

torek, 25. junij 2013

ZVOK IN ZAJEM ZASLONA

Zvok in zajem zaslona:


zvok prikazuje, kako uporabnik priklika črva, ki restartira računalnik in prične objavljati opozorila, na koncu pa zvok očiščenja računalnika.

Izdelava zvočne datoteke:
Izdeloval sem s programom Audacity, ki ga lahko dobite na spletu. samo izdelavo pa najbolje da si ogledate naslednji video posnetek, ki prikazuje, kako uporabiti ta program. Sam sem sicer za učinke uporabil pojemanje glasnosti, šum in še nekaj drugih efektov.

Najbolje, da si kar pogledate naslednji tutorial:




Še nekaj pomembnih izrezkov iz filmčka:



Postopek izdelave zajema zaslona:
Zajem zaslona sem naredil s programom Camtasia Studijo 8- Trial version (30 dnevna preizskusna doba), ki ga prav tako dobite na spletu, za celo vezijo pa je treba odšteti nekaj denarja.
Na začetku, ko ga odpremo, se pojavi okno, v katerem izberemo record screen:

Nato se odpre okno, ki ima velik rdeč gumb REC. katerega pritisnemo in pričnemo z zajemom zaslona. Za končanje snemanja pa pritisnemo tipko F10.









VIDEO IN ...TUBE

Video:

 Video predstavlja, kako izgleda črv, kako okuži računalnik preko usb ključka, na koncu pa ga anti-virusni program ustavi.

Izdelava:

Video sem izdelal s pomočjo programa windows movie maker 2.6. Vsi uporabniki, ki imate windows, bi ga morali imeti že naloženega, če pa ne, je pa na voljo brezplačno na spletni strani od windowsa.
Uporaba je zelo enostavna, saj lahko preprosto vlečemo različne slike, animacije, posnetke na trak, ki se nahaja na spodnjem delu programa.

Na zavihkih in na levi strani, nato lahko izbirate različne efekte, oblikujete uvodno špico in zaključek. Vse skupaj nato objaviš kot vsak videoposnetek na youtube.

torek, 28. maj 2013

SPLETNA STRAN:

S pomočjo hmtl in css smo izdelali spletno stran, ki se nahaja na tej povezavi:


Navodila za izdelavo:
-delal sem v ti. "what you see is what you get" programu in sicer v NVU, ki ga lahko najdete na spletu. Je zelo preprost za uporabo in še v slovenskem jeziku.

-sam program vam že nastavi začetno kodo, ki jo lahko pod zavihkom html koda pogledate (nahaja se spodaj)
-uporabljamo razne značke,
  v značko <title></title> shranimo naslov zavihka, podstrani.
  z značko <li><a href="index.html">Domača stran</a></li> pa dodajamo povezave na datoteke, najlažje pa to naredite tako, da označite text in potem kliknete povezava in izberete na kaj se povezujete.
z značko <img src="slika.jpg"  hspace="200" vspace="100">  pa dodamo noter sliko.


-uporaba css značk:
za izbiro slike za ozadje je tale značka: body { background-image: url('slika.jpg')}
z značko text {font-family:Arial;background-image:url('slika.jpg');padding-top:20px;padding-right:20px;padding-bottom: 20px; padding-left:20px;margin: 10px 100px 10px 270px;} pa urejamo poravnavo, barvo in velikost besedila. Več značk pa si lahko pogledate na spletni strani http://www.w3schools.com/css/ .

Spletno stran je najlažje napisati oz. izdelati v programu wysiwyg, kjer točno vidiš kaj delaš pa tudi ne rabiš se preveč mučiti s samo html in css kodo, lahko pa naredite vse skupaj v beležnici ali pa notepadu, kjer pa pazite da html kodo shranite kot imedatoteke.html in css kot imedatoteke.css .

torek, 21. maj 2013

ANIMACIJE IN MISELNI VZORCI

MISELNI VZOREC


Najprej gremo na spletno stran, ki jo dobite na tem linku: www.mindomo.com
Seveda se je treba najprej tudi registrirati, če hočete izdelati miselni vzorec na spletu (brezplačna registracija) ali pa ga enostavno prenesete in naložite na računalnik.
Nato izberemo create new in pričnemo z izdelovanjem miselnega vzorca. Nahaja se zgoraj levo.


Na začetku se nam na sredini pojavi glavni naslov


Potem pa z desnim klikom dodajamo nove oblačke.
Vanje pa pišemo tako, da preprosto 2-krat kliknemo v oblačke.

UPORABA V ŠOLSTVU:
  Miselne vzorce lahko v šolstvu uporabimo za podajanje nove učne snovi. Učenci si lahko bolj slikovito predstavljajo snov ki jo jemljejo, lahko pa jih tudi uporabimo za nekakšen "brain storming".
Seveda so tudi zelo dobri v primeru utrjevanja in ponavljanja snovi.

ANIMACIJA:


Animacijo sem izdelal s pomočjo programa GIMP 2, ki sem ga tudi uporabil za izdelavo slik pri naslovu grafika.

Postopek izdelave:
Odpremo program GIMP2 in pod zavihkom datoteka izberemo nova.
Nato nekaj narišemo s pomočjo orodjarne ki jo najdemo na levi strani 


in potem na desni strani v plasteh nanizamo nekaj dodatnih plasti.
ko smo vse naredili kar smo mislili gremo pod zavihek FILTRI- ANIMACIJA-PREDVAJANJE
In tako vidimo kaj smo naredili. če želimo pa slike malo zakasniti, pa pri imenu plasti (nahaja se na desni strani pri plasteh) dodamo na koncu še v oklepaju številko za koliko hočemo zakasniti predvajanje (npr: plast1(500ms)).

UPORABA PRI POUKU:
Pri pouku lahko dosežemo večjo motivacijo učencev, predstavimo snov na drugačen, bolj zabaven način. Lahko jo uporabimo na pričetku ure, kot uvod v snov, ali pa na koncu za ponovitev snovi.





sobota, 27. april 2013

RAČUNALNIŠKA GRAFIKA:

RASTRSKA GRAFIKA:
Postopek izdelave:
1.Najprej sem odprl program GIMP 2, ki si ga lahko brezplačno snamete s spleta.


2.Nato v orodjarni izberete orodje Slikarski čopič in naslikate oz. narišete nekaj.



3.Ko sem narisal, kar sem hotel sem uporabil še orodje zračna pršilka in vse skupaj še lepo pobarval. Traja       kar nekaj časa… Za barvanje lahko seveda uporabimo tudi kakšno kanglico, ali pa čopič, in tako dosti hitreje obarvamo sliko. Barve pa menjavamo pa nad možnostmi orodja, kjer imamo dva kvadratka, ki ju kliknemo in spremenimo v želeno barvo.



4.Ko smo končali dobimo nekaj takega:

5.Ko smo to narisali, še s slike krožnika izrežemo ven krožnik s pomočjo orodja Prosto izbiranje, in tako obrišemo krožnik in ga prilepimo na sliko. Nato vzamemo še sliki logov windows-a, appla in linuxov in ju na enka način izrežemo, obrnemo in postavimo na sliko. Vse skupaj lepimo na svojo plast, ki jo dobimo pod zavihkom Plasti in nato izberemo želeno, kar hočemo. S pomočjo plasti lažje oblikujemo sliko.
6.Na koncu pa lahko dodajmo še malo sence da polepšamo sliko. gremo v zavihek filtri, svetloba in senca, vrži senco.




VEKTORSKA GRAFIKA:
1.Najprej odpremo program Inkscape:

2.Izberemo orodje riši kroge, ki se nahaja na levi strani.

3.narisal sem vse skupaj 6 krogov, z različnimi polnili, ki jih izbiramo na desni strani.

4.Nato sem vse skupaj združil in na koncu dodal še besedilo NO WORM ZONE. 
Oboje najdete na levi strani .

UPORABA PRI POUKU:
 Pri pouku bi to lahko uporabili pri razlagi grafike. Učencem in učenkam bi razložili razlike v rastrski in vektorski sliki. Naučili bi se tudi različne formate za obe vrsti slik. Programa bi lahko zelo slikovito uporabili kot dodatno motivacijo in tudi sama razlaga bi postala bolj zanimiva. Učenci bi dobili še dodaten pogled na samo obravnavano snov. Sliki pa bi nekako prikazali neke vrste lastnosti računalniških črvov.

Pozdravljeni

Sem Mihael Dvorscak in nahajate se na mojem blogu, ki ga uporabljam kot e-portfelj pri predmetu IKT za poučevanje računalništva. Študiram na Pedagoški fakulteti in sem smer računalništvo-tehnika. Na blogu bodo objavljene vsebine imele temo računalniških črvov.